Taruanne Lindevall - uuden sukupolven vaikuttaja Nuori äiti, ekonomi, yrittäjä ja kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas Vantaalta

"Ai sä olet yrittäjä, eli työtön"

"Ai sä olet yrittäjä, eli työtön"

Ehkä herättelevin kommentti mitä minä olen kuullut vähään aikaan. Maassamme vallitsee suuri työttömyysaste joka koskettaa erityisesti nuoria, mutta harva harkitsee yrittäjyyttä edes vaihtoehdoksi. Tähän on olemassa erittäin pätevä syy. Yrittäjyydestä on tehty yhteiskunnassamme peikko jonka myötä menetät sosiaaliturvasi, rahasi, perheesi ja terveytesi. 

On selvää, että yrittäjyyden olosuhteita täytyy parantaa entisestään koko maassa, mutta myös sen tietoutta tulisi viedä jo varhaiskasvatuksen ja koulutuksen asteelle.

Yrittäjyys luo työpaikkoja sekä palveluita. Se myös kehittää ihmistä, aktivoi, tuo verotuloja ja palkkaa tekijälleen. Ihanteellisesti yrittäjyys olisi yksi mahdollisista vaihtoehdoista itsensä elättämiseen myös koulunsa päättäville nuorille.

Olen viimeisen reilun kahden vuoden aikana auttanut noin 30 nuorta yrittäjyyden alkuun ja istunut suurimman osan vanhempien kanssa kahvipöydän ääreen vakuuttamaan heitä siitä, ettei mitään kamalaa ole tapahtumassa. Tämä on ollut haastavaa.

Kuntatasolla toivon, että kykenisimme rahoittamaan uusien yrittäjien alkutaipaletta starttirahan muodossa. Yrittäjyyden ensimmäinen vuosi on yleisesti haastava, sillä alkuinvestointeja on tehtävä eikä liikevaihto välttämättä edes riitä palkanmaksuun. 

Vantaalla aloitti vuonna 2016 jälleen suuri määrä itsensä työllistäviä yksityisyrittäjiä. Tuetaan heitä moittimisen sijaan. Sinunkin työnantajallasi on ollut joskus ainoastaan unelma. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mikä on rahan muotoinen startti? Eikö selkeämpää oli tukea uusia yrityksiä starttirahalla eikä vain sen muodolla? Se on siten toinen kysymys, onko kunnilla siihen varaa. Rahaa tuolla keinolla kyllä saa kulumaan, mutta kovin epävarmaa on, että siten luotaisiin yritystoimintaa. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Käyttäjän TaruanneLindevall kuva
Taruanne Lindevall

Hei Viljo ja kiitos hyvästä kommentista. Starttirahaa ei myönnetä kaikille halukkaille vaan sen eteen tulee nähdä kovasti vaivaa. Itse aikoinaan muistan päivittäneeni liiketoimintasuunnitelmaani kolmeen kertaan ennen kuin suunnitelma hyväksyttiin ja maksuun suostuttiin. Starttirahan ehtona oli myös se, että yritystoiminnan tulee lähtökohtaisesti jatkua starttirahakauden loputtua tai järjestelmää on katsottu käytetyn hyväksi. Minulla on erittäin hyvä kokemus starttirahasta myös siinä mielessä, että yritystoiminnan aloittamiseen täytyi oikeasti valmistautua perinpohjaisesti. Se ei siis ole uusi oljenkorsi saada itselleen kunnalta rahaa ja passivoitua vaan päinvastoin. :)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Starttirahaa ei pidäkään myöntää kaikille halukkaille. Aina löytyy oksan ottajia, kun vain on kuusen kaatajia.

"Starttirahan ehtona oli myös se, että yritystoiminnan tulee lähtökohtaisesti jatkua starttirahakauden loputtua tai järjestelmää on katsottu käytetyn hyväksi."

Siinäpä se. Starttirahan myöntäjän pitää varmentaa se, että tuetulla yritystoiminnalla on jatkon edellytyksen sen jälkeenkin, kun tuki loppuu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En minäkään yrittäjänä tai oikeastaan olen juuri itsensätyöllistäjä, mitään erikoista tukea tarvitse, jos on yritys, minkä palvelut kiinnostaa, niin yritys kyllä menestyy.

Yrittäminen ihan yrittämisen takia on tyhmää, ja sitäkin paljon nykyään esiintyy.

Kunhan Suomessa päästäisiin muiden viisaiden euroopan valtioiden tasalle ALV:n alarajan kanssa, niin pikkuyrityksiä tulisi sadoittain lisää. Neljänkymmenen tuhannen euron alaraja on jo monessa EU:maassa, Virossakin pikkuyrityksiä on tullut paljon ja työllisyys parantunut.

Eipä taida Suomessa olla rohkeutta, kokoomuksellakaan.

Käyttäjän TaruanneLindevall kuva
Taruanne Lindevall

Hei Petteri,

Oletko sitä mieltä, että esimerkiksi kouluttautuneen ihmisen kannattaa ennemmin olla työttömänä ja nostaa tukia kuin harjoittaa omaa ammattiaan yrittäjänä? Yrittäjyyttä on monenlaista ja sinun tapauksessa tukea ei ole tarvittu. Alussa prospektoinnista kaupan syntyyn voi kuitenkin mennä aikaa eikä se ole merkki huonosta liikeideasta tai yrittäjyydestä.

Oma taustani oli se, että vaihdoin nimenomaan työmarkkinatukeni starttirahaan koska halusin aktivoitua. Nyt meidän perhe on yrittänyt yrittämisen ilosta kymmenen vuotta ja kauttamme työllistyy kymmeniä ihmisiä. Tämä on vain yksi monista tarinoista.

Olen kanssasi täysin samaa mieltä alv alarajasta!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minä olen kuitenkin sitä mieltä, ettei ole kenenkään etu, että Suomeen luodaan eri tasoiset verojärjestelmät pienille ja suurille yrityksille. Äärimmillään se voi johtaa yritysten pilkkomiseen pienempiin muka itsenäisiin yrityksiin ihan vain verojen välttämiseksi.

Sitäpaitsi eivät yritykset nytkään veroja maksa, ei niin pennin killinkiä. Ne ovat verojen ja maksujen kerääjiä. Lopullinen maksaja on asiakas, joka yrityksen tuotteen tai pelvelun ostaa. Yrittäjä, joka ei ota näitä yhteiskunnan säätämiä kululuja (vakuutukset, eläkemaksut, arvonlisävero ja mitä kaikkia niitä onkaan) laskutuksessaan huomioon, on pikavauhtia entinen yrittäjä.

Käyttäjän TaruanneLindevall kuva
Taruanne Lindevall Vastaus kommenttiin #6

Mielenkiintoinen lähestymistapa!

Toimituksen poiminnat